Jaarstukken 2022

menu

Wet open overheid

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden als opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo richt zich op een transparante overheid: overheidsinformatie moet goed vindbaar, uitwisselbaar en eenvoudig te ontsluiten zijn.
De Woo bestaat uit drie hoofdonderdelen: de passieve openbaarmaking, de actieve openbaarmaking en het op orde brengen en houden van de informatiehuishouding. In 2027 moet het openbaarmaking gedeelte van de Woo volledig geïmplementeerd zijn en in 2030 moet het informatiebeheer op orde zijn.

Passieve openbaarmaking
Passieve openbaarmaking betekent dat we op verzoek informatie openbaar maken. In 2022 hebben we een volledig digitaal aanvraag- en afhandelingsproces voor Woo verzoeken ingericht. Ook maakten we een Woo webpagina op de gemeentelijke website.

Actieve openbaarmaking
Actieve openbaarmaking betekent dat we uit eigen beweging informatie openbaar maken. De wet verplicht om in fases 11 informatiecategorieën openbaar te maken via een landelijk ICT platform (PLOOI). Het is nog niet duidelijk welke categorie wanneer openbaar moet zijn. We wachten op het besluit en op de ontwikkeling van PLOOI. We volgen de landelijke fasering en willen eerst aan de wettelijke basis van 11 categorieën voldoen. Daarna maken we waar mogelijk andere informatiecategorieën openbaar.
Zo proberen we onze inwoners, ondernemers en overige partners zo goed mogelijk te informeren over de bij ons beschikbare informatie. Veel informatie maken we al actief openbaar, zoals bijvoorbeeld organisatiegegevens, lokale regelgeving, officiële bekendmakingen (zoals vergunningen), raadsbesluiten en raadsinformatie, collegebesluiten, financiële gegevens en bestemmingsplannen.

Financieel
Het kabinet stelt via het gemeentefonds geld beschikbaar voor de invoering van de Woo. We gebruiken dit om de veranderingen in onze informatie- en automatiseringsvoorzieningen op orde te brengen en door te ontwikkelen.